De champagnes Blanc de Noirs vormen een aparte categorie in het universum van de champagne. Geproduceerd uit uitsluitend zwarte druivenrassen (Pinot Noir en Pinot Meunier), kenmerken deze mousserende wijnen zich door een rijke aromatische en een opvallende structuur. Het zijn champagnes van gourmandise en gastronomie.

« Een gastronomische champagne bij uitstek! »




« Een zeer mooie jaargang! »
In de Champagne, bestaan er 3 hoofddruivenrassen, 1 wit, de Chardonnay, en 2 zwarten, de Pinot Noir en de Pinot Meunier. De vinificatietechniek van de Champagne maakt het mogelijk om een witte wijn te verkrijgen, zowel vanuit witte druivenrassen als vanuit zwarte druivenrassen. Toch als de producent alleen zwarte druivenrassen gebruikt, dan kan men spreken van een Blanc de Noirs-champagne. En omgekeerd, men spreekt van een Blanc de Blancs-champagne wanneer alleen witte druivenrassen worden gebruikt.
Een Blanc de Noirs wordt gemaakt met indifferentie Pinot Noir en/of Pinot Meunier. Maar men spreekt ook van Blanc de Pinots en Blanc de Meuniers. In dit geval gaat het om champagnes die uitsluitend worden gevinifieerd met Pinot Noir (Blanc de Pinots) of Pinot Meunier (Blanc de Meuniers). Deze twee termen zijn op een bepaalde manier onderfamilies van de Blanc de Noirs-categorie.
Er bestaan vele nuances binnen de familie van Blanc de Noirs-champagnes, maar het gaat meestal om cuvées die een diepte en een complexiteit van aroma's bieden. Aan de neus zijn het champagnes die noten van rode vruchten, kruiden en soms zelfs florale touches onthullen.
In de mond zijn het champagnes met een generieuze textuur. In het midden van de mond ontdekt men hun grote aromatische amplitude. Men vindt er aroma's van rijpe rode vruchten, vruchtencompote, gemberkoek, en soms zelfs nuances van ondergroei en witte truffel.
Men produceert Blanc de Noirs-champagnes bijna overal in de Champagne, behalve in de Côte des Blancs waar de Chardonnay domineert. Maar de uniciteit van een terroir biedt zeer verschillende Blanc de Noirs. Ze zullen rijk en zonnig zijn in het zuiden van de Montagne de Reims (Bouzy en Ambonnay bijvoorbeeld), meer fris en gespannen in het noorden (Verzy en Verzenay). Langs de Marnevallei vindt men Blanc de Noirs die meer gericht zijn op de vrucht, terwijl in de Aube, de Kimmeridgien-gronden, meer mineralen cuvées opleveren.
Blanc de Noirs-champagnes combineren perfect met een breed scala aan gerechten, waaronder witte vlees bereid in de oven, gevogelte in saus, wildterrines of zachte, rijpe kazen. Hun robuste structuur en uitgesproken karakter maken ze tot ideale begeleiders bij gastronomische combinaties.
Een champagne die uitsluitend wordt gemaakt van zwarte druiven (Pinot Noir en Pinot Meunier) en die krachtig en aromatisch is.
Blanc de Noirs wordt gemaakt van zwarte druivensoorten, terwijl Blanc de Blancs wordt gemaakt van Chardonnay. De eerste is meer gestructureerd, de tweede levendiger en mineraler.
Egly-Ouriet, Geoffroy, Fleury, Rémi Leroy en Eric Rodez behoren tot de meest gerenommeerde.
Perfect bij wit vlees, gerechten met truffels of gerijpte kazen.
Tussen 9 °C en 11 °C om zijn volledige aromatische complexiteit tot uiting te laten komen.
| 🔢 Aantal beschikbare producten | 29 |
|---|---|
| 🎨 Kleur | Witte champagne |
| 🍾 Formaat | Fles, Halve fles |
| ↕️ Dosering | Brut champagne, Natuurlijke champagne, Extra brut champagne |
| 🍇 Druivensoort | Pinot noir, Pinot meunier, Chardonnay |
| 📍 Terroirs | Montagne de reims, Côte des bar, Vallée de la marne, Massif de saint thierry |
| ⭐ Vintage | Non-vintage champagne, Vintage 2015, Vintage 2012, Vintage 2013, Vintage 2018, Vintage 2014, Vintage 2020, Vintage 2019 |
| 💡 Soort champagne | Blanc de blanc de pinot noir, Blanc de noirs |